Blog

Hier deel ik inspirerende inzichten over talent matching voor bedrijven, selectiebureaus en medewerkers. Ontdek wat talent matching voor jou kan betekenen!

Werknemersbetrokkenheid in tijden van crisis: op wie kunnen jullie rekenen ?

2020/03/23

Werknemersbetrokkenheid: een gedeelde verantwoordelijkheid die in tijden van crisis essentieel kan zijn voor het verdere bestaan van jullie bedrijf. In welke mate kunnen jullie rekenen op jullie werknemers om jullie bedrijf runnende te houden ?

Terug

Waar staan jullie vandaag ?

Volgens een studie van SD Worx omtrent het engagement van werknemers is in een gemiddelde organisatie 23% van de werknemers eerder ontevreden, 62,5% tevreden en slechts 14,5% geëngageerd. SD Worx maakt hierbij een duidelijk onderscheid tussen gewoon tevreden en geëngageerde werknemers. Geëngageerde medewerkers leggen de lat net iets hoger en zijn bereid tot een extra inspanning om hun persoonlijke doelstellingen en die van de organisatie te realiseren. 

Zijn jullie medewerkers bereid een extra inspanning te leveren ?

Wat wordt er gemeten ?

Een gedegen engagementsstudie analyseert de intrinsieke motivatiefactoren en verwachtingen van werknemers. Ze houdt hierbij rekening met de eisen van de job waarin werknemers zijn of zullen worden tewerkgesteld en vormt de basis voor een constructief gesprek over de gedeelde verantwoordelijkheid van werknemers en werkgevers.

Waarmee moeten jullie rekening houden ?

Er zijn een aantal belangrijke factoren waarmee jullie rekening moet houden wanneer jullie op zoek gaat naar een manier om de medewerkersbetrokkenheid te verhogen. Ik som ze even op:
  • Een belangrijke voorwaarde voor het bekomen van werknemersbetrokkenheid is de afstemming van de individuele passies, interesses, doelstellingen en werkvoorkeuren van de werknemer op de eisen van de job waarin hij/zij wordt tewerkgesteld.
  • Ook de loopbaanverwachtingen van de werknemer spelen een rol. Dit zijn de verwachtingen die de werknemer heeft met betrekking tot de job en/of werkgever. Bijvoorbeeld: Wil autonomie. 
  • Het ondersteunende gedrag van de werknemer kan natuurlijk niet uitblijven! Dit zijn de bijdragen die de werknemer wil doen om ervoor te zorgen dat zijn/haar loopbaanverwachting wordt ingevuld. Bijvoorbeeld: Neemt initiatief. 
  • Tot slot is er nog de mate van voldoening. Dit is de mate waarin de medewerker gelooft dat zijn/haar loopbaanverwachtingen worden ingevuld. 
In de illustratie hieronder zien jullie dat een werknemer erg veel belang hecht aan autonomie (donkerblauwe balk met een score van 8.9/10). Daartegenover staat een zeer grote bereidheid om initiatief te nemen (lichtblauwe balk met een score van 9.8/10) gecombineerd met een vrij lage tolerantie voor structuur. De mate waarin de werknemer gelooft dat zijn/haar verwachting met betrekking tot autonomie wordt ingevuld, bedraagt 90%. Dat is een zeer goede score.
Engagementsmeting: categorie Autoriteitsverwachtingen

De harde realiteit

In het allerbeste geval voldoen jullie aan alle kritische verwachtingen van jullie werknemers en zijn al jullie werknemers bereid aan hun eigen engagement te werken. Dat zou geweldig zijn!

Helaas is de realiteit vaak anders, zoals duidelijk wordt weergegeven in de studie van SDWorx. Slechts 14,5% van de werknemers is geëngageerd. 23% is eerder ontevreden en 62,5% is tevreden.

In tijden van crisis kan nochtans de mate waarin jullie werknemers geëngageerd zijn het verschil maken voor het succes van jullie bedrijf.

In welke mate kunnen jullie vandaag rekenen op jullie medewerkers om jullie bedrijf runnende te houden ?

Aan de slag met engagement

Willen jullie meteen aan de slag gaan met het engagement van jullie werknemers ?
Bel me of mail me voor een vrijblijvend gesprek.

Deel dit op

Dit is een tip van Els Liesenborgs

Gepassioneerd door talent matching, die magische match tussen talent en werk. En enthousiast over de win-win-win voor bedrijven, medewerkers én selectiebureaus.

Blijf op de hoogte

Zelf-aan-de-slag tips over talent matching voor bedrijven, selectiebureaus en medewerkers, 1x per maand in je mailbox? Schrijf je hier in.

Ik bewaar de info die je me doorstuurt tijdelijk en met respect voor je privacy. Meer info.