Blog

Hier deel ik inspirerende inzichten over talent matching voor bedrijven, selectiebureaus en medewerkers. Ontdek wat talent matching voor jou kan betekenen!

5 tips om je stressniveau in toom te houden en/of te verlagen

2020/06/11

Te veel stress hebben is ongezond en leidt uiteindelijk tot fysieke en mentale klachten. Door de volgende 5 tips toe te passen, houd je je stressniveau in toom en loop je in een wip weer vrolijk door het leven.

Terug

De eerste ommezwaai

Toen ik in 2012 besloot om, vlak na een echtscheiding en met 3 jonge kinderen in mijn kielzog, een drastische wending te geven aan mijn carrière door als zelfstandig coach te starten, wist ik niet wat me te wachten stond. Ik had geen ervaring met het ondernemerschap, had geen financiële reserve en had eigenlijk zelfs geen plan. Ik sprong gewoon en ik zwom zo goed en zo kwaad als ik kon naar de overkant. 

De strijd

Ik ging hard, werkte me te pletter en deed alles wat ik kon om mijn praktijk verder uit te bouwen. Maar het ging niet van een leien dakje. Een echtscheiding verwerken, financieel alleen de touwtjes aan elkaar knopen en tegelijk mijn droom trachten waar te maken was zwaar.

De diepe val

Te zwaar, zo bleek, toen ik 2017 na maanden van extreme vermoeidheid te horen kreeg dat ik de ziekte van Hashimoto had opgelopen (een auto-immuunziekte waarbij mijn eigen afweersysteem zich richt tegen mijn schildkliercellen). Plots zag mijn wereld er helemaal anders uit. Hard gaan was uit den boze, dat kon ik al geruime tijd niet meer. Ik was uitgeput, kreeg amper de ene voet voor de andere gezet. Ging ik toch aan de slag, dan moest ik nadien platte rust nemen.

De oorzaak

Mijn eeuwige zoektocht naar uitmuntendheid, naar OK bevonden te worden, naar goedkeuring en erkenning van anderen, had me volledig genekt. Stilletjes, zonder dat ik het goed en wel besefte, sloop de stress in mijn enige veilige haven, mijn lichaam, en richtte daar heel wat schade aan. Ik heb 2 jaar nodig gehad om te herstellen, om te leren luisteren naar mijn lichaam en om beter met stress te leren omgaan. 

De overwinning

In 2019 ging ik terug aan de slag  na het fiat van mijn orthomoleculaire arts, die met trots zei dat ik weer alles aankon. Met nieuwe moed, herwonnen energie en een schat aan kennis en ervaring besloot ik het opnieuw anders aan te pakken. De 2 jaar van herstel hadden me een aantal inzichten opgeleverd die ik wel al kende maar nog niet voelde. Wat ik nodig had, ging veel verder dan de 'quick fixes' die op het internet te vinden zijn. En daar gaan deze 5 tips over.

De 5 tips


Eerste tip - Denk én voel

In de loop van mijn leven heb ik geleerd om niet meer te voelen. Voelen was niet goed en het deed pijn. Ik kreeg vaak te horen dat ik te gevoelig was en dat ik overreageerde. Dus stopte ik met voelen. Dat was natuurlijk niet de juiste oplossing, want hierdoor sloop de stress geruisloos mijn lichaam binnen en richtte daar heel wat schade aan. In plaats daarvan had ik beter gewoon naar de signalen van mijn lichaam geluisterd. Op die manier had ik heel wat schade kunnen voorkomen.

Ik raad je dus aan om te denken én te voelen! Zelf ging ik in begeleiding bij een expert in somatic experiencing. Daar leerde ik zonder oordeel te voelen en te luisteren naar wat mijn lichaam me ingaf.

Tweede tip - Tril erop los

Net omdat ik zoveel stress had opgehoopt in mijn lichaam, kreeg ik fysieke en mentale klachten. Het feit dat ik opgestapelde emoties vaak niet verwerkte, was al evenmin bevorderlijk. Het was dan ook een zegen dat ik via mijn arts in contact kwam met TRE. TRE staat voor Tension and Trauma Releasing Exercises en zijn oefeningen om stress, spanning en trauma’s los te laten. 

Wil je daar meer over weten, dan raad ik je aan om het boek 'TRE Trauma- en spanningsreducerende oefeningen' van David Berceli te lezen en om steevast de oefeningen toe te passen.

Derde tip - Maak ruimte voor jezelf

Dit is vaak een heikel punt voor mijn cliënten. Wordt het wat drukker, dan is zelfzorg vaak het eerste dat verdwijnt van hun planning. Mijn motto is: Beter elke dag een beetje dan 2 dagen per week heel veel. Het is voldoende dat je begint met 10 minuten dagelijks. Vind je de tijd en de energie om meer te doen, zeer goed! Maar overdrijf niet! De bedoeling is dat je stress vermindert, niet vermeerdert.

Zelfzorg kan van alles zijn. Ik denk hierbij aan meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen, dansen, lopen, fietsen, lezen, zingen,... Belangrijk is dat je ervan geniet, dat je flow ervaart en dat je tot rust komt.

Vierde tip - Voeding voor het lichaam

Door met orthomoleculaire geneeskunde aan de slag te gaan, heb ik mijn voedingspatroon stevig veranderd. In het begin was dit best moeilijk, maar de ommekeer wierp haast meteen zijn vruchten af. Mijn fysieke klachten verminderden zienderogen! Ik kreeg terug energie en kon opnieuw aan de slag. 

Ieder lichaam heeft iets anders nodig, dus ik ga je niet vertellen wat je wel of niet mag eten. Wil je dat weten, dan stel ik voor dat je contact opneemt met een orthomoleculaire arts in je buurt. Weet wel dat zo'n behandeling best prijzig kan zijn en dat ze slechts deels wordt terugbetaald door de mutualiteit. Maar tot op heden vind ik het nog steeds de moeite waard, net omdat deze behandeling me erg goed heeft geholpen.

Vijfde tip - Ga op verkenning

Het zal je niet verwonderen dat ik je absoluut aanraad om hulp te zoeken als je stressklachten ervaart of als je preventief beter met stress wil leren omgaan. Je kan deels zelf op verkenning gaan, maar als er echt iets niet spoort, moet je verder kijken. Maak jezelf niet wijs dat er niets aan de hand is, maar pak die koe met de horens en zoek hulp! 

Ik heb zelf veel te lang gewacht, net omdat ik niet wilde luisteren naar de boodschappen die mijn lichaam me gaf. Laat jou dat niet overkomen. Hoe sneller je ingrijpt, hoe sneller je herstelproces verloopt.

Welke stappen je kan ondernemen bij welke klachten, vind je terug in het begeleidingsschema bij stress- en burn-out dat werd opgemaakt door de VESB. Heb je ernstige klachten, maak dan meteen een afspraak bij je huisarts. Hij zal je, indien nodig, doorverwijzen naar meer gespecialiseerde hulp.

Aan de slag met stress

Wil je ontdekken waar jij vandaag staat, hoe jij reageert onder stress en hoe je dit kan veranderen?
Bel me of mail me voor een vrijblijvend gesprek.

Deel dit op

Dit is een tip van Els Liesenborgs

Gepassioneerd door talent matching, die magische match tussen talent en werk. En enthousiast over de win-win-win voor bedrijven, medewerkers én selectiebureaus.

Blijf op de hoogte

Zelf-aan-de-slag tips over talent matching voor bedrijven, selectiebureaus en medewerkers, 1x per maand in je mailbox? Schrijf je hier in.

Ik bewaar de info die je me doorstuurt tijdelijk en met respect voor je privacy. Meer info.